top of page

Group

Public·17 members

Gjuha Dhe Terminologjia Juridike E Kushtetutave


DOWNLOAD - https://poitaihanew.blogspot.com/?l=2tD4s9Gjuha Dhe Terminologjia Juridike E Kushtetutave


Punimi mundohet t hedh drit mbi formsimin e terminologjisjuridike, ndikimet apo huazimet, ecurin e ksaj terminologjie dhembi karakteristikat e gjuhs s ktyre kushtetutave. Punimi prpiqet tvrtetoj dhe hipotezn e ndikimit t kontekstit social, historik epolitik t vendit n gjuhn e nj kushtetute. sht br dhe nj prqasjegjuhsore mes Kushtetuts aktuale t Shqipris dhe Kushtetuts sSHBA-s.


Ndonse cikli historik prej rreth 100 vitesh, q prej shpalljes spavarsis n vitin 1912, mund t mendohet si i shkurtr pr t ofruardisa kushtetuta, (nse do bnim krahasime me disa vende t tjera3), kaqen mjaft i larmishm, duke na e paraqitur shtetin shqiptar nprmjetligjit themeltar her si principat, her si republik, her si mbretri,dhe her si republik popullore apo socialiste dhe si rrjedhoj e tgjith ktyre ndryshimeve t mdha n regjim dhe jo vetm, kemi nj gam tpasur kushtetutash t shkruara n gjuhn shqipe. Jan pothuajse4 10kushtetuta t shkruara n gjuhn shqipe, q ofrojn evoluim n vetvete singa ana juridike ashtu dhe gjuhsore dhe larmi n studim. Madje n njartikull gazete Hapat e pafat t kushtetutave5 jepet nj pamje eprgjithshme e kushtetutave shqiptare duke e konsideruar si t pafatfaktin e jetgjatsis s tyre t shkurtr, por mendoj q vet historia epopullit shqiptar ka sjell si rrjedhoj kushtetuta t shumta, q parnga ana gjuhsore, mendoj se ndryshimet e shpeshta kan sjell mundsine prmirsimit t gjuhs, t stilit dhe t terminologjis juridike.


N kt punim, sht br dhe nj prpjekje pr prqasje t gjuhs dheterminologjis s prdorur n kushtetutn aktuale t Shqipris, Kushtetutne Republiks s Shqipris, 1998 dhe n Kushtetutn e Shteteve tBashkuara, (1787) ndonse jan dy kushtetuta t miratuara n koh shum tndryshme, madje kjo e fundit sht miratuar 127 vite prpara se tmiratohej kushtetuta e par shqiptare (1914). Ka nj diferenc prej211 vitesh n kohn e miratimit t dy kushtetutave dhe pavarsishtndryshimeve q i jan br Kushtetuts s Shteteve t Bashkuara, gjuhajuridike e ksaj kushtetute mbetet sfid si n aspektin e t kuptuarit,pr vet gjuhn arkaike t prdorur n kt kushtetut, ashtu dhe tprqasjes.


Fokusi i studimit n kt doktorat sht gjuha juridike e prdorur nkushtetutat shqiptare, q prej shpalljes s pavarsis, terminologjia eprdorur n kto kushtetuta, tiparet e ktij stili dhe sht br dhe njprqasje e gjuhs dhe terminologjis s prdorur n kushtetutat aktuale tShqipris dhe t Shteteve t Bashkuar